Är det verkligen nödvändigt att ha miljögifter i cykelvårdsprodukter?

Frågeställningen har kommit upp och det finns förstås delade meningar om detta. Squirt cycling products började tillverka sitt kedjevax för 20 år sedan och de har aldrig använt några miljöfarliga ämnen i sina produkter, bara 100% miljövänliga naturliga produkter.

PFAS är en grupp miljöfarliga ämnen som aldrig bryts ner i naturen, kommer de dit så finns de alltid kvar. Dessa ämnen finns i väldigt många produkter på hyllorna i cykelbutiker.

Här kan du läsa en artikel från november 2020 på Happyride där Lisa från RI:se ifrågasätter PFAS ämnenas vara eller icke vara i cykelbranschen. Efter detta har mer arbete gjorts och man har blivit mer medveten om vad cykelsmörjmedel innehåller osv.

I en senare artikel intervjuar Lisa kemisten på Squirt cycling products Jacques Holtzhausen.

– Som konsument måste man ställa frågor till återförsäljare och tillverkare samt se upp för falsk marknadsföring. Att en produkt är PFOA-fri betyder inte att den är fri från PTFE eller andra PFAS och att man uppger vara biologiskt nedbrytbar kan betyda att endast att 60% av innehållet bryts ner inom 28 dagar. Att en produkt skulle vara helt biologiskt nedbrytbar och samtidigt innehålla PTFE är en omöjlighet, säger Lisa Skedung.

Här kan du läsa hela artikeln där Lisa pratar med Jacques Holtzhausen.

Att produkter får innehålla miljögifter och fortfarande kalla sig miljövänlig rimmar förstås illa. Vi är stolta över att kunna stå för Squirts miljöstämpel och för oss som distributör är det viktigt att ha kunskapen om att produkterna är 100% nedbrytbara och fria från gifter.

Se denna pdf SquirtPFAS-Free-2021