Hösten och vintern är här och på många håll i Sverige har vi flera månader då det är mörkt både när vi åker till -och från jobbet. De flesta är nog medvetna om hur viktigt det är att se och synas i trafiken. En ordentlig belysning när du cyklar ökar din säkerhet markant i trafiken. Det är inte bara riskfyllt i sig om du varken syns eller ser själv, det kan även bli kostsamt att ge sig ut på trafikerade vägar utan belysning på cykeln i mörkret. Så vad är bra att tänka på då det gäller belysning? Här kommer några tips från oss på Right For Bike!

 

Vad säger lagen om cykelbelysning och reflexer?

Enligt lag ska cykeln alltid vara utrustad med fungerande och tänd belysning när det är mörkt så fort du cyklar på den. Leder du cykeln behöver du inte ha belysning.

Lagen om cykelbelysning (2001:559):

  •  Du behöver en lykta baktill som kan visa rött ljus bakåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter. Baklyktan får vara av blinkande typ om den blinkar med minst 200 blinkningar/minut.
  • Framtill ska du ha en strålkastare som kan avge vitt eller gult ljus med sådan ljusstyrka att fordonet under mörker kan föras på betryggande sätt och synas på ett avstånd av 300 meter.
  • Röd reflex baktill.
  • Vit reflex framtill.
  • Vita eller orangegula reflexer åt sidan.

Framlampan ska även vara fäst på cykeln, så använder du pannlampa behöver du även en lampa fäst på din cykel när du cyklar i trafik.

Precis som för strålkastare för andra fordon är det enligt lag förbjudet att blända andra trafikanter med sin cykelbelysning. Lagen tydliggör dock inte på vilket sätt, eller hur stark en cykellampa får vara.

Vi på Right For Bike har cykelbelysning från Ravemen i vårt sortiment, med lampor där ljusstyrkan kan justeras i olika lägen för optimal belysning. Ett exempel är framlampan K1800 som med hjälp av AI-teknik justerar ljuset automatiskt efter omgivningen. Ett annat exempel är Modell PR2400, som har hel- och halvljusfunktion som enkelt kan regleras med en fjärrkontroll under cykelturen.

VI har även ett flertal fram- och baklampor med olika smarta funktioner som ökar trafiksäkerheten ännu mer när du cyklar i trafik. Baklampan NT101, har bland annat bromsljus som aktiveras när cyklisten bromsar och dessutom blinkers och sidoljus.

Hur starka lampor behöver man?

En ljusstyrka på minst 100 lumen gör att du syns för andra trafikanter, men vill du se vägen bättre själv rekommenderar vi en framlampa på minst 300 lumen, gärna upp mot 600 lumen. Cyklar du mountainbike i skogen behöver du en strålkastare på minst 1000 lumen och gärna mer. Allt för att se bra på stigarna i högt tempo.

Olika typer av cykellampor

De flesta cykellampor består idag av LED-belysning. Därtill finns allt från enklare LED-lampor till rejäla strålkastare, vissa med batterier och andra med USB-laddning. Om du ska ta av och på belysningen varje gång du cyklar bör du välja en lampa med enkel montering. Ska den däremot sitta kvar på cykeln kan du istället prioritera en högre batterikapacitet, så att du inte behöver ta loss den lika ofta. De flesta av våra lampor från Ravemen kommer med snabbfästen som gör det enkelt att fästa och ta av dina lampor!

Cykelbelysning från Ravemen